Du är här

Samarbete för
framtidens vårdboende

Sjukhus/Vårdboende
Envistar Flex
ThermoCooler HP kylvärmepump

Lindeberg sykehjem | Oslo

Utanför stadsdelen Alna i nordöstra Oslo byggs ett nytt vårdboende på samma plats som det som ursprungligen var det största vårdcentret i Oslo. Hela området förnyas med gröna områden och öppning av vattendrag.

Lindeberg sykehjem byggs med 144 sovplatser fördelat på sex våningar. Byggnaden består av fyra flyglar, som bildar en stjärnformad huskropp runt en kärna.

En av målsättningarna med projektet är att i allra högsta grad hålla nere livscykelkostnaderna – LCC. Ett krav för vårdboendet är att det ska certifieras enligt BREEM NOR – Excellent, vilket motsvarar en poängsumma på 70 av totalt 100. Projektet har en tydlig miljöprofil. En åtgärd för denna är solpaneler på taket och delar av fasaden, vilka också ger en kostnadsbesparing.

Efter noggranna beräkningar och dimensionering mynnade projektet ut i åtta Envistar Flex-aggregat med den integrerade kylvärmepumpen ThermoCooler HP. Kravet på ett SFP under 1,0 och en verkningsgrad på 90 % hos rotorn i kombination med kylvärmepumpen uppfylldes. Detta resulterade i mycket energieffektiva aggregat med låga driftskostnader. Dessutom kunde installationskostnaderna hållas låga tack vare att varken utrymmeskrävande shuntgrupper eller rördragningar behövdes.

Resultat

  • Möjliggjorde certifiering enligt BREEM – Excellent
  • Inga kylinstallationer utomhus
  • Endast en leverantör för aggregat, värmning av ventilationsluft, komfortkyla samt styr och regler

SE FLER REFERENSER

EQ Building | Bristol
Kvarteret Skomakaren | Växjö

Gillade du innehållet?
Dela gärna den här sidan!

Följ oss gärna: