Du är här

Energieffektivisering och förbättrat
inomhusklimat i anrik byggnad

Historisk / K-märkt byggnad
Kontor
Video
Easy Access
Envistar Flex
ThermoCooler HP kylvärmepump

Kvarteret Formannen | Stockholm

Kvarteret Formannen i Stockholm är en anrik byggnad med en historia som sträcker sig så långt bak som till 1600-talet. I dag ligger bland annat Naturskyddsföreningens rikskansli i byggnaden. Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och har dessutom Sveriges mest hållbara kontor. När det var dags att energieffektivisera och få ett förbättrat inomhusklimat fanns det en hel del utmaningar och de kontaktade därför konsultfirman Exengo i Stockholm.

 

Hållbart inomhusklimat året om

Naturskyddsföreningens önskemål var att hitta en helhetslösning med värme och kyla för att skapa ett behagligt och hållbart inomhusklimat året om. Det var dessutom uteslutet att göra åverkan på den historiska byggnaden genom att riva väggar eller öppna upp tak. Samtidigt kantades vägen till fläktrummet av flertalet trånga passager.

”En av utmaningarna var att fläktrummet låg svårtillgängligt mitt i byggnaden på tredje våningen”, berättar Thomas Adermark på Exengo.

 

I den här filmen visar Bernd Hake tillsammans med representanter från konsultfirman Exengo ett projekt för energieffektivisering och förbättring av inneklimatet i en äldre byggnad i Stockholm.

 

Modulbaserad intransport med Easy Access

Lösningen blev luftbehandlingsaggregatet Envistar Flex med den integrerade kylvärmepumpen ThermoCooler HP i ett Easy Access-utförande. På så vis kunde aggregatet transporteras in i moduler genom trånga passager för att sedan enkelt monteras i fläktrummet.

Kombinerad kyla och värme med ThermoCooler HP.

Den reversibla kylvärmepumpen ThermoCooler HP går att integrera i våra Envistar Top- och Envistar Flex-aggregat. Ett aggregat med integrerad kylvärmepump är mer energieffektivt än en traditionell kylinstallation med externt kylaggregat och värmebatteri.

 

Ventilationsaggregat med låg installations- och driftskostnad

Victor Andersson på Exengo berättar att:

”med ThermoCooler HP levererade vi en komplett och kostnadseffektiv lösning där kylvärmepumpen kyler tilluften på sommaren och värmer på vintern. Ett eftervärmningsbatteri och tillhörande rördragning behövdes inte.”

Den nya ventilationslösningen gav stora besparingar:

”Kombinationen av Easy Access och ThermoCooler HP resulterade i en låg installations- och driftkostnad.”, konstaterar Victor.

Bernd på IV Produkt tillsammans med VVS-konsulterna Victor och Thomas från Exengo.

Victor och Thomas från Exengo tillsammans med Bernd från IV Produkt.

 

Resultat

  • Enkel intransport genom trånga passager.
  • Komplett lösning för kyla och tillsatsvärme.
  • Eftervärmningsbatteri behövdes ej.
  • Inga kostsamma rördragningar.
  • Låga installations- och driftkostnader.

Envistar Flex med kyla och värme kombinerat med ThermoCooler HP.

Envistar Flex med den integrerade kylvärmepumpen ThermoCooler HP på plats i fläktrummet hos Kvarteret Formannen i Stockholm.

 

Medverkande i projektet
Slutkund: Naturskyddsföreningen
Konsult: Exengo Installationskonsult AB
Installatör: Airteam Creovent AB

Mer om produkterna och möjligheterna i det här projektet

SE FLER REFERENSER

EQ Building | Bristol
Kvarteret Skomakaren | Växjö

Följ oss gärna: