Du är här

Hattrick i historiska
byggnader

Historisk / K-märkt byggnad
Offentlig byggnad
Simhall
Flexomix
FlexoPool

Hattrick i historiska byggnader | Stockholm

Nationalmuseum, Östermalms Saluhall och Medborgarhuset har fått nytt liv tack vare smarta lösningar och ett brett sortiment av ventilationsaggregat.

 

Konsten att värna om kulturarv vid renovering

I takt med att tiden går kan en byggnads användningsområde komma att förändras. Dessutom kan restaurering av inredning, fasader och tekniska installationer vara nödvändiga för att en byggnad ska fortsätta möta människans behov och önskemål. Hur kan kraven på upprustning och restaurering mötas, samtidigt som byggnadens kulturhistoriska arv bevaras? Just detta var målsättningen när vi levererade luftbehandlingsaggregat till tre tekniska upprustningar av äldre, vackra byggnader.

 

Nationalmuseum

Ett stenkast från Kungsträdgården och med en fasad som vetter mot det Kungliga slottet tornar Nationalmuseum upp sig. Det vackra museet från 1866 gör sig alldeles rätt i omgivningen av kungliga byggnader och miljöer från ett äldre Sverige. När åren gått fick museet se sig besegrat av tidens nötning och förändrade användningsområden. 2014 sattes därför arbetet igång med vad som skulle bli en omfattande renovering.

Så här säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör vid Statens fastighetsverk om renoveringen:
– Balansen mellan att värna ett 150 år gammalt kulturarv och att utveckla byggnaden för att klara nya krav har varit vår främsta utmaning.

I utställningssalarna med många värdefulla och ömtåliga föremål ställs extremt hårda krav på luftens temperatur och fuktighet. Därför installerades 26 stycken luftbehandlingsaggregat från vår Flexomix-serie med:

  • funktionsdelar för avfuktning av uteluften
  • roterande värmeväxlare med hög fuktåterföring
    och temperering av tilluften
  • kylning och avfuktning av luften i tre steg

Tack vare smarta lösningar för att transportera in luftbehandlingsaggregaten har den gamla, vackra fasaden från 1800-talet kunnat bevaras. Förhoppningarna är nu att Nationalmuseum kommer stå stadigt i all sin stjärnglans och med bra inomhusklimat i många år framöver.

Referens: Nationalmuseum

Foto: Linn Ahlgren

 

I den här filmen från Statens fastighetsverk får du träffa Svante Nilsson som berättar om drift och förvaltning i Nationalmuseum.

 

Östermalms Saluhall

Redan i juni 2015 påbörjades en projektering av Östermalms saluhall och det stod tidigt klart för VVS-konsulten att restaureringen skulle bli en utmaning. Huset var ”Blåmärkt”, vilket betyder ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”, och invigdes redan 1888.

Entreprenadformen var delad entreprenad, det vill säga att allt skulle projekteras i detalj. Med vårt breda sortiment av smarta lösningar skapades möjlighet att hitta passande aggregat trots de trånga utrymmena. 5 mars 2020 var det äntligen dags för invigning. Leveransen bestod av 15 mindre och två större luftbehandlingsaggregat ur Flexomix-serien.

Referens: Östermalms Saluhall

Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet

 

Medborgarhuset

1939 invigdes Medborgarhuset som under många år har haft verksamheter för invånarna i Stockholm. Lokalerna rymmer just nu allt från simhall till idrottshall, restauranger, kontor och bibliotek. Under två års tid har byggnaden genomgått en renovering och ombyggnad. Projekteringen startade redan 2013 och hösten 2020 var det dags för nyinvigning.

Vårt breda sortiment av energieffektiva luftbehandlingsaggregat har möjliggjort att lokalerna nu förses med ett bra inomhusklimat. Totalt levererades 22 aggregat i olika storlekar med flera smarta funktioner.

Referens: Medborgarhuset

Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet

 

Bilden på toppen av sidan har fotograferats av Hans Thorwid.

 

SE FLER REFERENSER

EQ Building | Bristol
Kvarteret Skomakaren | Växjö

Följ oss gärna: