Du är här

Effektiv ventilation och
bevarad arkitektur

Historisk / K-märkt byggnad
Offentlig byggnad
EcoCooler kylaggregat
Envistar Top
IV Produkt Cloud
ThermoCooler HP kylvärmepump

Rådhuset | Sønderborg, Danmark

1931 utlystes en arkitekttävling om vem som skulle rita det nya rådhuset i Sønderborg, i Danmark. Arkitekten Holger Mundt vann och han fick utforma den nya byggnaden som stod klar 1933. Det blev ett storverk inom dansk nyklassicism. Den traditionella byggnaden som ligger på Rådhustorget, har sedan dess varit ett administrativt centrum för Sønderborgs kommun.

Åren har gått och rådhuset har renoverats ett antal gånger. Det senaste projektet innefattade en översyn av ventilationen. För att skapa ett bra inomhusklimat önskades komfortkyla i byggnaden. Den befarade nackdelen var att den vackra byggnadens arkitektur skulle förändras om en kylmaskin placerades på taket.

Envistar Top med EcoCooler

Entreprenören och fastighetsägaren valde lösning med omsorg och det landade bland annat i kylvärmepumpen ThermoCooler HP. Dessutom installerades ett antal Envistar Top-aggregat med det integrerade kylaggregatet EcoCooler. Eftersom hela kylprocessen är integrerad i luftbehandlingsaggregaten kunde kylinstallationen på taket undvikas. Rådhusets fina exteriör kunde bevaras. Dessutom sparades pengar både tack vare att golvytan användes mer effektivt och för att installationen blev betydligt mindre komplicerad. Att aggregaten levererades i delat utförande förenklade också transporten in i byggnaden.

Fjärrstyrning via molnet

Rådhuset i Sønderborg fick behålla sitt vackra yttre och har idag ett gott inomhusklimat med komfortkyla. Ventilationsaggregaten är därutöver kopplade till IV Produkt Cloud för fjärrstyrning och övervakning via molnet. Tjänsten ger användaren en tydlig överblick av alla aggregat och möjlighet att enkelt justera värden i realtid för ökad energieffektivitet.

SE FLER REFERENSER

EQ Building | Bristol
Kvarteret Skomakaren | Växjö

Följ oss gärna: