Du är här

Långsiktigt samarbete
med Gekås

Gekås | Ullared

1963 grundades Gekås i en källare i Ullared. Idag är det Sveriges populäraste besöksmål och räknas som världens största varuhus. Shopping, boende, mat och evenemang skapar en upplevelse utöver det vanliga. Destinationen är omåttligt populär och lockar både nära och långväga gäster. Med fem miljoner besökare om året och 1 900 medarbetare ställs det höga krav på att ventilationen skapar ett bra inomhusklimat, året runt.

En långsiktig relation

IV Produkt och Gekås relation började för snart 30 år sedan. VVS-konsult Nils Perlhagen har projekterat ett hundratal aggregat till Gekås. Nils berättar att det var i slutet av 80-talet som Gekås insåg att det finns stora vinster att göra genom att investera i inomhusklimatet och därmed ny ventilationsutrustning.

– Investeringar i förbättrade ventilationsaggregat kombinerat med komfortkyla gjordes och det möjliggjorde att varuhuset kunde hålla en jämn inomhustemperatur året runt, säger Nils.

– Aggregaten som installeras på Gekås är dimensionerade i överkant för att säkerställa ett bra inomhusklimat och för att vara så energieffektiva som möjligt, fortsätter Nils.

– 30 år senare är tankesättet fortfarande detsamma och vid dimensionering av nya aggregat finns det alltid stora marginaler i form av reservkapacitet till godo. Allt för att kunna tillgodose det bästa inomhusklimatet i kombination med optimerad driftskostnad, energibesparing och livslängd på aggregaten, avslutar Nils.

Redan under 90-talet var inomhusklimatet viktigt på Gekås. Nils Perlhagen syns här i ett fläktrum med dåvarande bygg- och fastighetschef Tommy Johansson.

 

Genomsnittsbesökaren spenderar 4,5 timmar i varuhuset och Gekås lägger stor vikt vid att alltid kunna leverera ett välventilerat och behagligt inomhusklimat, även de varmaste sommardagarna. Det hjälper både kunden och medarbetaren att hålla prestationen på topp.

Behovsanpassad ventilation

– Tidigare gick alla aggregat på full effekt hela dagarna, men sedan sju år tillbaka har alla aggregat fått frekvensstyrning, så vi kan varvtalsstyra fläktarna, säger Magnus Larsson, fastighetsteknisk ansvarig på Gekås.

– Även äldre aggregat har fått uppdaterad teknik och kan nu varvtalsstyras och mäter koldioxid och temperatur med fler än en givare, fortsätter Magnus.

– Nu arbetar vi helt med behovsanpassad ventilation i lokalerna för att kunna anpassa till antalet besökare i varuhuset. Det har gjort att vi kunnat optimera driftskostnaden och förlänga livslängden på aggregaten då de inte går på maximalt flöde dygnet runt. Det har varit ett omfattande projekt som vi sett stora vinster med, säger Magnus.

En trygg partner

I början på 1990-talet köpte Gekås sitt första aggregat från IV Produkt, kylvärmepumpen KVPI. Idag har de över hundra aggregat i totalt 10 000 kvm fläktrum.

– Att vi fortsatt köpa aggregaten från IV Produkt beror på en trygghet som vi värdesätter. Idag är vi stora och har runt 110 aggregat, då är vi beroende av att saker fungerar. IV Produkts service och styrsupport har visat stor kompetens och tillgänglighet, ett samarbete som fungerat väldigt bra genom alla år, berömmer Magnus.

Nils Perlhagen och Magnus Larsson har under många år hjälpts åt att projektera och sköta Gekås stora samling med ventilationsaggregat från IV Produkt, nu över 100 stycken.

– Exempelvis var serviceavdelningen från IV Produkt här på två timmar och bytte en fläkt som gick sönder. Det är väldigt viktigt med en samarbetspartner som kan möta våra behov och högt ställda krav på ventilation, säger Magnus.

Komfortkyla avgörande för ett behagligt inomhusklimat

De senaste aggregaten som IV Produkt har levererat till Gekås har det integrerade kylaggregatet EcoCooler.

– Integrerad kyla i aggregaten innebär kortare byggtider och enklare installationer för oss vilket också var en av de avgörande orsakerna till att vi valde IV Produkt som leverantör, säger Magnus.

– Vi minns väl alla sommaren förra året. Då hade vi länge en utetemperatur på över 30 grader men kunde ändå ha 23 grader i varuhuset, tack vare väldimensionerade aggregat, avslutar Magnus.

SE FLER REFERENSER

Nytt liv i historisk byggnad

Läs mer

Enkel intransport och
integrerad kyla avgörande

Läs mer

Effektiv ventilation och
bevarad arkitektur

Läs mer

Ventilationen anpassas till alla
hyresgästers
behov

Läs mer

Varsam renovering av
anrika Tullhuset

Läs mer

Urban miljö möter
lantlig idyll

Läs mer

Titanic Belfast håller
lyxskeppets öde levande

Läs mer

Skräddarsydd ventilation för
konstverk och besökare

Läs mer

Samarbete för
framtidens vårdboende

Läs mer

Nya ventilationsaggregat gav
energibesparing i världsklass

Läs mer

Nya ventilationsaggregat gav
energibesparing på 89 procent

Läs mer

Norges första
nollenergiskola

Läs mer

Nordens
största flygplats

Läs mer

Nordens häftigaste upplevelsebad
med effektiv ventilation

Läs mer

Luftbehandlingsaggregat med servicegång
ger förenklat underhåll

Läs mer

Kompakta ventilationsaggregat i en av
världens högsta träbyggnader

Läs mer

Hattrick i historiska
byggnader

Läs mer

Grönt ljus för
unika Arenastaden!

Läs mer

Förberedda för framtiden

Läs mer

Ett möte som gjorde
skillnad

Läs mer

Effektiv luftbehandling
till framtidens boende

Läs mer

EcoHeater sänkte driftskostnaden
med 46 procent

Läs mer

EcoHeater gav en
snabb installation

Läs mer

Byggnadens arkitektur
kunde bevaras

Läs mer

Bra inomhusklimat på biblioteket
för både människor och böcker

Läs mer

Behagligt inomhusklimat
dygnet runt

Läs mer

Fler projekt vi har levererat till

Munksjötornet
Jönköping
Kv. Aspelyckan
Kalmar
Gothia Towers
Göteborg
Aarhus Universitetshospital
Skejby
Royal Danish Playhouse
Köpenhamn
Erikslund Shopping Center
Västerås

Gillade du innehållet?
Dela gärna den här sidan!

 

Följ oss gärna: