Du är här

Långsiktigt samarbete
med Gekås

Butik
Köpcenter
Restaurang
EcoCooler kylaggregat

Gekås | Ullared

1963 grundades Gekås i en källare i Ullared. Idag är det Sveriges populäraste besöksmål och räknas som världens största varuhus. Shopping, boende, mat och evenemang skapar en upplevelse utöver det vanliga. Destinationen är omåttligt populär och lockar både nära och långväga gäster. Med fem miljoner besökare om året och 1 900 medarbetare ställs det höga krav på att ventilationen skapar ett bra inomhusklimat, året runt.

En långsiktig relation

IV Produkt och Gekås relation började för snart 30 år sedan. VVS-konsult Nils Perlhagen har projekterat ett hundratal aggregat till Gekås. Nils berättar att det var i slutet av 80-talet som Gekås insåg att det finns stora vinster att göra genom att investera i inomhusklimatet och därmed ny ventilationsutrustning.

– Investeringar i förbättrade ventilationsaggregat kombinerat med komfortkyla gjordes och det möjliggjorde att varuhuset kunde hålla en jämn inomhustemperatur året runt, säger Nils.

– Aggregaten som installeras på Gekås är dimensionerade i överkant för att säkerställa ett bra inomhusklimat och för att vara så energieffektiva som möjligt, fortsätter Nils.

– 30 år senare är tankesättet fortfarande detsamma och vid dimensionering av nya aggregat finns det alltid stora marginaler i form av reservkapacitet till godo. Allt för att kunna tillgodose det bästa inomhusklimatet i kombination med optimerad driftskostnad, energibesparing och livslängd på aggregaten, avslutar Nils.

Redan under 90-talet var inomhusklimatet viktigt på Gekås. Nils Perlhagen syns här i ett fläktrum med dåvarande bygg- och fastighetschef Tommy Johansson.

 

Genomsnittsbesökaren spenderar 4,5 timmar i varuhuset och Gekås lägger stor vikt vid att alltid kunna leverera ett välventilerat och behagligt inomhusklimat, även de varmaste sommardagarna. Det hjälper både kunden och medarbetaren att hålla prestationen på topp.

Behovsanpassad ventilation

– Tidigare gick alla aggregat på full effekt hela dagarna, men sedan sju år tillbaka har alla aggregat fått frekvensstyrning, så vi kan varvtalsstyra fläktarna, säger Magnus Larsson, fastighetsteknisk ansvarig på Gekås.

– Även äldre aggregat har fått uppdaterad teknik och kan nu varvtalsstyras och mäter koldioxid och temperatur med fler än en givare, fortsätter Magnus.

– Nu arbetar vi helt med behovsanpassad ventilation i lokalerna för att kunna anpassa till antalet besökare i varuhuset. Det har gjort att vi kunnat optimera driftskostnaden och förlänga livslängden på aggregaten då de inte går på maximalt flöde dygnet runt. Det har varit ett omfattande projekt som vi sett stora vinster med, säger Magnus.

En trygg partner

I början på 1990-talet köpte Gekås sitt första aggregat från IV Produkt, kylvärmepumpen KVPI. Idag har de över hundra aggregat i totalt 10 000 kvm fläktrum.

– Att vi fortsatt köpa aggregaten från IV Produkt beror på en trygghet som vi värdesätter. Idag är vi stora och har runt 110 aggregat, då är vi beroende av att saker fungerar. IV Produkts service och styrsupport har visat stor kompetens och tillgänglighet, ett samarbete som fungerat väldigt bra genom alla år, berömmer Magnus.

Nils Perlhagen och Magnus Larsson har under många år hjälpts åt att projektera och sköta Gekås stora samling med ventilationsaggregat från IV Produkt, nu över 100 stycken.

– Exempelvis var serviceavdelningen från IV Produkt här på två timmar och bytte en fläkt som gick sönder. Det är väldigt viktigt med en samarbetspartner som kan möta våra behov och högt ställda krav på ventilation, säger Magnus.

Komfortkyla avgörande för ett behagligt inomhusklimat

De senaste aggregaten som IV Produkt har levererat till Gekås har det integrerade kylaggregatet EcoCooler.

– Integrerad kyla i aggregaten innebär kortare byggtider och enklare installationer för oss vilket också var en av de avgörande orsakerna till att vi valde IV Produkt som leverantör, säger Magnus.

– Vi minns väl alla sommaren förra året. Då hade vi länge en utetemperatur på över 30 grader men kunde ändå ha 23 grader i varuhuset, tack vare väldimensionerade aggregat, avslutar Magnus.

SE FLER REFERENSER

EQ Building | Bristol
Kvarteret Skomakaren | Växjö

Följ oss gärna: